header banner
Default

IBAN numarası nedir ve ne zaman kullanılır?


IBAN numarası ne anlama gelir, IBAN ne zaman kullanılır?

IBAN numarası ile bankacılık işlemlerimiz daha da kolaylaştı. Teknolojinin ilerlemesi bankacılık sektörünün daha etkin olarak para transferi yapmasını kolaylaştırdı. IBAN Avrupa brliği tarafından da kabul görmüş olan yurt içi ve yurt dışı para transferlerinde adresleme sistemi olarak ta tanımlanan bir sistemdir.

2010 yılından sonra tüm dünyada kullanımı zorunlu hale gelen IBAN da Ülkemiz başarılı bir şekilde entegre olmuştur .

International Bank Account Number olarak açılımı olan IBAN uluslararası banka hesap numarası demektir. Her ülke kendine göre bir sistemde düzenlemiş olup para gönderimlerinde hatalı işlemlerin engellenmesi be kayıt dışı işlemlerin ortadan kaldırılması bu sistemle olanaklı hale gelmiştir. en fazla 34 karakterden oluşması gerekmektedir. Her ülkede farklılık gösterebilir. Ülkenin uluslararası kodu numaranın başında yer alır Bizim ülkemizde TR olarak başlar .

IBAN Açılımı Ne Anlama Gelir?

Ülkenin uluslararası kodu numaranın başında yer alır Bizim ülkemizde TR olarak başlar .Yani ilk 2 hane, ülke kodunu barındırır. Ülke kodundan sonra bulunan 2 hane ise kontrol basamaklarıdır. Ülkemizde bulunan bankaların her birinin bir kodu vardır. Bu kodlar IBAN numaralarında da yer alır. 2 hane kontrol basamağından sonra 5 hane banka kodu yer alır. Bundan sonra gelen 1 hane ise rezerv alanını ifade eder. Daha sonra bankalarda bulunan hesap numaraları için 16 hanelik yer ayrılmıştır. IBAN numarasının okunuşu ve yazılışı ise baştan 4’er hane olarak yapılır.

Para transferlerinde IBAN kullanılması hatalı gönderimleri engellemektedir. İster ATM den ister banka veznelerinden yada internet bankacılığından  bu işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz. IBAN girildiğinde gönderilecek kişinin bilgileri ekrana gelmektedir. Bu numara ile para gönderilecek kişinin hangi banka ile çalıştığını hangi şubesinde hesabının olduğunu öğrenmenizi gerek yoktur. Sadece bu numaranın girilmesi yterli olmaktadır.

Sources


Article information

Author: Amber Roberson DDS

Last Updated: 1704087242

Views: 1054

Rating: 4.6 / 5 (32 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amber Roberson DDS

Birthday: 1931-03-02

Address: 06583 Jessica Landing, Zacharybury, CA 74670

Phone: +4633216184138158

Job: Architect

Hobby: Puzzle Solving, Backpacking, Beer Brewing, Video Editing, Surfing, Table Tennis, Coffee Roasting

Introduction: My name is Amber Roberson DDS, I am a bold, strong-willed, Determined, apt, important, Colorful, spirited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.